Bramen kwarktaartjes
De kleur van bramen is zo intens! Ik ben altijd zo blij als het bramenseizoen weer is begonnen. Deze heerlijke zoete vruchten geven deze kwarktaartjes een fantastische smaak en een schitterende paarse kleur.
Ingrediënten
Voor 2 taartjes (12cm)
120 g oreo koekjes
50 g roomboter
5 blaadjes gelatine
75 ml bramen/zwarte bessensap
200 g volle kwark
125 ml slagroom
40 g suiker
Voor de spiegel
100 g bramen
2 el water
2 blaadjes gelatine
Bereiden
Bekleed de bodem van twee kleine springvormen(12 cm) met bakpapier. Spray de zijkant licht in met bakspray. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of blender. Doe de koekkruimels in een kom. Laat de boter al roerend in een pan op een laag vuur smelten. Giet de gesmolten bij de koekkruimels. Meng gelijk goed door, tot alle koekkruimels onder de boter zitten. Verdeel de koekkruimels over de springvormen en druk goed aan tot een stevige bodem. Zet de springvormen even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Leg de 5 blaadjes gelatine in een bakje met koud water om te weken. Dit heeft ongeveer 5 minuten nodig. Doe het vruchtensap in een pannetje en warm op een laag vuur op. Haal vervolgens de pan van het vuur. Knijp 1 voor 1 de gelatine blaadjes uit, voeg ze bij het warme sap en roer met een garde tot het is opgelost voordat je de volgende toevoegt. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de slagroom samen met de suiker stevig. Doe de kwark in een andere kom en voeg beetje bij beetje het bramenmengsel erbij. Roer steeds goed door tot de kwark en het sap goed gemengd zijn. Voeg daarna de slagroom toe. Spatel dit rustig door de kwark tot het een glad mengsel is.
Haal de koekbodems uit de koelkast en verdeel de kwarkvulling over de twee bodems. Zet ze dan weer terug in de koelkast en laat de kwarktaartjes 1,5 uur opstijven.
Voor de bramenspiegel week je de 2 gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Verwarm de bramen met 2 el water in een pannetje. Schep de bramen vervolgens in een zeef en vang het sap op. Pers met een lepel het sap uit de bramen. Doe het sap terug in het pannetje en warm wederom op een laag vuur op. Haal vervolgens de pan van het vuur. Knijp 1 voor 1 de gelatine blaadjes uit, voeg ze bij het warme bramensap en roer met een garde tot het is opgelost voordat je de volgende toevoegt.
Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het vervolgens over de opgesteven kwarktaartjes en zet ze weer terug in de koelkast. Laat ook het spiegel-laagje weer zo'n 1,5 uur opstijven voor je de taartjes uit de vorm haalt en serveert.
Tip! Voordat je de taartjes uit de vorm haalt, kun je de zijkant van de spiegel 'lossnijden' met de naald. Hiermee voorkom je dat de spiegel scheurt bij het openen van de springvorm.