Citroentaart (Tarte au Citron)

Deze frisse zomerse taart is helemaal niet zo zuur als zijn naam doet vermoeden. De romige frisse vulling en knapperige bodem maken van deze taart een absolute zomertopper!

Ingrediënten

Voor de vulling:
Citroenrasp van 3 citroenen
150 ml citroensap
100 g fijne kristalsuiker
125 ml sour cream (zure room)
3 eieren
3 eierdooiers

Voor de bodem:
175 g bloem
1/2 tl zout
115 g koude harde boter
1 eierdooier
2 el koud water

Ook nodig:
Steunvulling
Poedersuiker

Bereiden

Maak eerst het deeg. Zeef de bloem boven een kom en voeg zout toe. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze met koele handen tot grove kruimels. Voeg de eierdooier en het water toe en kneed snel tot een gladde deegbal. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 28 cm. Dit gaat het makkelijkst tussen twee vellen plasticfolie. Vet een vlaai-/taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul met steunvuling. Bak het deeg ca. 12 minuten in de oven. Verwijder de steunvulling en bak nog 3-4 minuten de bodem droog. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.

Klop voor de vulling de citroenschil, -sap en suiker tot een glad mengsel. Klop langzaam de room erdooor en voeg daarna één voor één de eieren en dooiers toe. Zet de vorm op een bakplaat en schenk de vulling erin. Bak in het midden van de oven voor ca. 20 minuten totdat de vulling stevig is. Laat de taart op een rooster helemaal afkoelen. Bestrooi evt. met poedersuiker.