Citrus kwarktaartjes

Deze verfrissende en lichte kwarktaartjes stralen van je gebaksbordje af! Door het toevoegen van sinaasappel en citroen aan de kwark krijgen ze een heerlijke friszure smaak en proeven ze niet zo heel zoet. De spetterende knalgele spiegel maakt het zomerse plaatje compleet.

Ingredienten

Voor 2 taartjes (12cm)
100 g biscuitjes (bv Maria of San Fransisco)
38 gr roomboter
3 el abrikozenjam (zonder stukjes)
5 blaadjes gelatine
1 perssinaasappel
1 citroen
250 gr volle kwark
125 ml slagroom
25 gr suiker

Voor de spiegel
1 perssinaasappel
1 citroen
2 blaadjes gelatine

Bereiden

Bekleed de bodem van twee kleine springvormen (12 cm) met bakpapier. Verkruimel de biscuitjes in een keukenmachine of blender. Doe de koekkruimels in een kom. Laat de boter en jam al roerend in een pan op een laag vuur smelten. Giet het boter-jam mengsel bij de koekkruimels en meng goed door elkaar. Verdeel de koekkruimels over de springvormen en druk goed aan tot een stevige bodem. Zet de springvormen in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Leg 5 blaadjes gelatine in een bakje met koud water om te weken voor ca 5 minuten. Pers de sinaasappel en citroen uit en zeef het sap. Doe het sap in een pannetje en warm op een laag vuur op. Haal vervolgens de pan van het vuur. Knijp 1 voor 1 de gelatine blaadjes uit, voeg ze bij het warme sinaasappelsap en roer met een garde tot het is opgelost voordat je de volgende toevoegt. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom samen met de suiker stevig. Doe de kwark in een andere kom en voeg beetje bij beetje het sinaasappel mengsel erbij. Roer steeds goed door tot de kwark en het sap goed gemengd zijn. Voeg daarna de slagroom toe. Spatel dit rustig door de kwark tot het een glad mengsel is.
Haal de koekbodems uit de koelkast en verdeel de kwarkvulling over de twee bodems. Zet ze dan weer terug in de koelkast en laat de kwarktaartjes 2 uur opstijven. 

Voor de sinaasappel-spiegel week je 2 gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water. Pers de sinaasappel en citroen uit en zeef het sap. Doe het sap in een pannetje en warm op een laag vuur op. Haal vervolgens de pan van het vuur. Knijp 1 voor 1 de gelatine blaadjes uit, voeg ze bij het warme sinaasappelsap en roer met een garde tot het is opgelost voordat je de volgende toevoegt. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Giet het vervolgens over de opgesteven kwarktaartjes en zet ze weer terug in de koelkast. Laat ook het spiegel-laagje weer zo'n 2 uur opstijven voor je de taartjes uit de vorm haalt en serveert.