Cranberry Pie
Deze najaarsklassieker is misschien wel wat meer werk dan de meeste andere taarten maar is absoluut de moeite waard! De zure maar ook zoete smaak pas echt goed bij het herfstzonnetje of als afsluiter bij het Kerstdiner.

Ingrediënten
Voor de bodem:
75g bloem
25g gemalen amandelen (amandelmeel)
Snufje zout
3 el poedersuiker
125g boter, koud
1 eigeel
1 el koud water
Voor de vulling:
350g verse of ontdooide cranberries
1 kaneelstokje
Rasp en sap van 1 sinaasappel
100g rietsuiker
Voor de topping:
75g marsepein
100g rietsuiker
85g boter, in blokjes
100g bloem
1 tl kaneel
1 el citroensap
Voor de decoratie:
50g gesmolten chocolade (min. 70% cacao)
Bereiden
Maak eerst de topping. Maal in een keukenmachine de marsepijn en suiker tot kruimels. Smelt de helft van de boter en laat iets afkoelen. Doe de andere helft van de boter bij het kruimelmengsel en meng kort. Voeg dan de bloem en kaneel toe en meng wederom kort. Als laatste voeg je de gesmolten boter en citroensap toe en meng totdat het mengsel een soort bal wordt. Vorm de bal tot een baksteenvorm en omwikkel in plasticfolie. Laat ca. 2 uur opstijven in de vriezer.
Maak vervolgens het deeg. Meng het bloem, gemalen amandelen, zout en poedersuiker in een kom door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze met koele handen tot grove kruimels. Voeg de eierdooier en het water toe en kneed snel tot een gladde deegbal. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven.
Doe voor de vulling de cranberries samen met het kaneelstokje, sinaasappelrasp en -sap en suiker in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen. Het mengsel wordt dan heel dik. Verwijder het kaneelstokje, schep over in een kom en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 28 cm. Dit gaat het makkelijkst tussen twee vellen plasticfolie. Vet een vlaai-/taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul met steunvuling. Bak het deeg ca. 12 minuten in de oven. Verwijder de steunvulling en bak nog 3-4 minuten de bodem droog. Laat de bodem afkoelen.
Als de bodem is afgekoeld, verwarm je de oven voor op 180 graden. Verdeel de cranberrievulling gelijkmatig over de bodem. Haal de topping uit de vriezer en rasp met behulp van een grove (kaas)rasp de topping over de vulling. Doe dit direct boven de vulling omdat anders de geraspte topping aan elkaar gaat kleven. Zorg ervoor dat de hele vulling is bedekt met de topping. Bak de taart ca. 35 minuten in het midden van de oven.
Laat de taart 30 minuten afkoelen op een rooster voordat je de vorm verwijderd. Daarna kun je deze decoreren met chocolade. Smelt de chocolade au-bain-marie in een vuurvaste kom en spuit met behulp van een spuitzakje (of vouw met bakpapier een cornetje) diagonale lijnen over de taart in een ruitpatroon. Laat opstijven. Je kunt in plaats van chocoladedecoratie ook poedersuiker over de taart strooien en deze nog iets warm opdienen.