Eclairs met koffieroom

Dit zijn zulke feestelijke gebakjes! Ze ogen echt super chic maar zijn stiekem toch niet heel lastig te maken. Het kost alleen wat tijd. Dus plan je zondag eens lekker vrij voor een middagje bakken en ga voor deze Franse lekkernij! 

Ingrediënten

Beslag voor 12 eclairs

100 g bloem, gezeefd
1/4 tl zout
175 ml water
75 g halfzachte boter, in blokjes
3 eieren, losgeklopt

Voor de koffieroom
2 eierdooiers
5 el fijne kristalsuiker
1 1/2 el maizena
3 el slagroom
3 tl espressopoeder,opgelost in 200 ml water
50 g boter, op kamertemperatuur

Voor de topping
100 g pure chocolade (70%)
2 el slagroom

Bereiden

Verwarm het zout, boter en water in een pan op laag vuur tot de boter gesmolten is. Breng het mengsel vervolgens snel aan de kook en voeg alle bloem in één keer toe. Haal de pan van het vuur en meng het deeg met een pollepel goed door elkaar totdat een zwaar glad deeg ontstaat. Zet de pan terug op een laag vuur en verhit het deeg ca 2 minuten om het iets te garen. Het deeg vormt zich dan tot een gladde bal dat los laat van de zijkant. Doe het deeg in een grote kom en laat het afkoelen. Klop met een mixer geleidelijk de eieren door het deeg.


Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep het deeg in een spuitzak en spuit op een bakplaat 12 stroken van 10 cm lang. Houdt voldoende ruimte tussen de stroken. (Tip! Je kunt hiervoor ook een eclairbakplaat gebruiken) Duw de puntjes glad met een nat gemaakte vingertop. Bak de eclairs 15 minuten in de oven. Doe de deur in de tussentijd niet open.
Verlaag vervolgens de temperatuur naar 180 graden. Doe nu even kort de ovendeur open om de stoom eruit te laten. Bak de eclairs nog 15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze uit de oven en prik aan de uiteinde van de eclair een klein gaatje om de stoom te laten ontsnappen. Bak ze nog 5 minuten in de oven zodat ze ook van binnen gaar worden. Laat de eclair afkoelen op een rooster.


Maak intussen de vulling. Klop in een kom de eierdooiers, suiker, maizena en room glad. Schenk de koffie er al roerend geleidelijk bij. Doe de vulling in een steelpan en breng al roerend op een matig vuur aan de kook. Blijf roeren tot de vulling dik en glad is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Doe de vulling in een kom en leg er een vel plasticfolie op zodat er straks geen vel op ontstaat. Zet in de koelkast en laat minstens 1 uur opstijven.


Snijd de eclairs overdwars open. Doe de vulling in een spuitzak en spuit de vulling in de eclair. Zet voor de topping een hittebestendige kom op een pan met heet, niet kokend water en voeg de chocolade en slagroom toe. Laat zachtjes smelten. Haal de kom van de pan en roer goed door. Verdeel de topping met een (palet)mes over de gevulde eclairs. Laat goed in de koelkast opstijven en eet ze binnen twee dagen op.


Tip! Heb je slagroom over? Klop deze dan met wat suiker stijf en spuit toefjes op de vulling tussen de eclairs voor een extra romige smaak.