Eclairs met vanilleslagroom

Je kunt oneindig variëren met de vulling en toppings voor deze heerlijke eclairs. Vervang de vanille voor citroenextract en wat rasp en gebruik een aanmaaklimonade met citrussmaak en in een handomdraai heb je een frisse zomerse eclair!

Ingrediënten

Beslag voor 12 eclairs
100 g bloem, gezeefd
1/4 tl zout
175 ml water
75 g halfzachte boter, in blokjes
3 eieren, losgeklopt

Voor de vanilleslagroom
250 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 tl vanille extract
1 zakje klopfix

Voor de topping
6 el poedersuiker
1 tl aanmaaksiroop
(bijv. Karvan Cévitam Go Red Fruit)
2 tl water

Bereiden

Verwarm het zout, boter en water in een pan op laag vuur tot de boter gesmolten is. Breng het mengsel vervolgens snel aan de kook en voeg alle bloem in één keer toe. Haal de pan van het vuur en meng het deeg met een pollepel goed door elkaar totdat een zwaar glad deeg ontstaat. Zet de pan terug op een laag vuur en verhit het deeg ca 2 minuten om het iets te garen. Het deeg vormt zich dan tot een gladde bal dat los laat van de zijkant. Doe het deeg in een grote kom en laat het afkoelen. Klop met een mixer geleidelijk de eieren door het deeg.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep het deeg in een spuitzak en spuit op een bakplaat 12 stroken van 10 cm lang. Houdt voldoende ruimte tussen de stroken. (Tip! Je kunt hiervoor ook een eclairbakplaat gebruiken) Duw de puntjes glad met een nat gemaakte vingertop. Bak de eclairs 15 minuten in de oven. Doe de deur in de tussentijd niet open.

Verlaag vervolgens de temperatuur naar 180 graden. Doe nu even kort de ovendeur open om de stoom eruit te laten. Bak de eclairs nog 15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze uit de oven en prik aan de uiteinde van de eclair een klein gaatje om de stoom te laten ontsnappen. Bak ze nog 5 minuten in de oven zodat ze ook van binnen gaar worden. Laat de eclair afkoelen op een rooster. 

Maak intussen de vulling. Meng met een mixer de slagroom, vanillesuiker, -extract en klopfix stijf. Snijd de eclairs overdwars open. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit kleine toefjes in de eclair. Meng voor de topping poedersuiker met de aanmaaksiroop en een klein beetje water tot een dik glazuur. Als het te dun is, doe er dan wat poedersuiker bij. Is het te dik, voeg dan wat water toe. Doe het glazuur in een klein spuitzakje of op een lepel en verdeel over de gevulde eclairs. Laat goed in de koelkast opstijven en eet ze binnen twee dagen op.