Gevlochten romige appeltaart
Eens een andere appeltaart dan de standaard Hollandse variant. Deze appeltaart is gemaakt met knapperig bladerdeeg en heeft een romige vulling van plakjes appel en crème fraîche. De jam met gember geeft een lekkere zoete bite aan het geheel.

Ingrediënten
10 vellen bladerdeeg, ontdooid of
(een rol bladerdeeg)
4 friszure appels, geschild en in partjes
rasp en sap van ½ citroen
1 zakje vanillesuiker
50 ml crème fraîche
1 tl suiker
1 ei, losgeklopt
2 el amandelschaafsel
3 el sinaasappel-gemberjam
Bereiden
Vet een bakplaat in met bakspray. Vorm hierop een rechthoek van de vellen bladerdeeg. Leg de vellen iets overlappend op elkaar en druk ze op de randen lichtjes aan. Bestrijk eventueel heel licht met een natte vinger om het deeg beter te laten plakken. Of rol de lap deeg tot een rechthoek van ca. 30 cm uit. Snijd de appelparten in dunne plakjes en doe ze in een kom met het citroensap, de -rasp en vanillesuiker.
Klop de crème fraîche op met de suiker en 3/4e gedeelte van het ei en schep dit mengsel goed door de appel. Schep de appelvulling in het midden van het deeg, waarbij je aan beide zijkanten de helft van de deegvellen vrij laat. Snijd deze zijkanten om de 2 cm in en vouw ze om en om over de appel heen zodat je een visgraatachtig patroon krijgt.
Verwarm de oven op 200 °C. Bestrijk het deeg met het resterende ei en bestrooi met amandelschaafsel. Bak laag in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat iets afkoelen. Verwarm de jam op zacht vuur in een steelpannetje tot deze vloeibaar is en bestrijk hiermee het bladerdeeg.