Oma's Hollandse appeltaart

De oer-Hollandse appeltaart, wie houdt daar nou niet van? Deze taart is een echte allermansvriend. Dit recept heb ik al heel lang. Oorspronkelijk van mijn oma maar met een eigen twist. Ik gebruik altijd een dun laagje amandelmeel op de bodem zodat deze door de appels niet te nat wordt. Door de appeltaart af te lakken met abrikozenjam krijgt ie een mooie glans.

Ingrediënten

300 g Bloem
100 g witte basterdsuiker
Mespuntje zout
200 g koude harde boter
1 ei
1 kilo stevige appels
100 g rozijnen
50 g gedroogde abrikozen
2 el custardpoeder
50 g geschaafde amandelen
3 el amandelmeel
3 el abrikozenjam

Bereiden

Meng in een kom de bloem, basterdsuiker en zout door elkaar. Snijd de boter in blokjes en wrijf door de het bloem/suikermengsel. Klop het ei los en voeg ¾ toe. Kneed snel met een koele hand tot een deegbal. Vet een springvorm (24 cm) in met boter of bakspray. Druk ¾ van het deeg uit in de vorm. Zet de vorm en de rest van het deeg afgedekt tot gebruik in de koelkast. Verdeel 3 el amandelmeel over de bodem.

Verwarm de oven voor op 175 C. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Snij ook de abrikozen in kleine stukjes. Meng in een kom de appel, rozijnen, abrikozen, custard en amandelen door elkaar. Schep het appelmengsel erop. Bestuif het werkblad met bloem. Rol van de rest van het deeg strengen voor bovenop de taart. Leg de strengen deeg in een ruitvorm op de vulling en druk ze aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopt ei.

Bak de taart één richel onder het midden in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Mocht de taart te donker worden, dek dan tussentijds af met aluminiumfolie. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten op een rooster staan voordat je de vorm verwijderd. Bestrijk de taart daarna helemaal met abrikozenjam en laat hem verder afkoelen.