Panforte Senese

Deze peperkoek komt van oorsprong uit de Italiaanse plaats Siena en bestaat al sinds de 13e eeuw. Panforte zit vol noten, gekonfijt fruit en kruiden en wordt vaak gegeten als dessert of bij een lekker glaasje dessertwijn.

Ingrediënten

75 g hazelnoten
75 g amandelen
175 g gekonfijte citroen- en sinaasappelschil
50 g bloem
25 g cacao
1/2 tl kaneel
1/2 tl koekkruiden
100 g suiker
100 g honing
1 el poedersuiker
1/2 tl kaneel

Bereiden

Verdeel de hazelnoten over een bakblik en bak 5 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven. Laat afkoelen en hak grof. Blancheer de amandelen ca. 2 minuten, wrijf de velletjes eraf en hak grof. Hak de gekonfijte vruchten fijn en doe deze bij de bloem, cacao, noten en specerijen in een kom en meng door elkaar.

Doe suiker en honing in een pan en verhit langzaam tot alles is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en verhit tot 115 graden. Neem de pan direct van het vuur en roer de suikersiroop door het notenmengsel. Strijk het deeg in een met bakpapier bedekte springvorm van ca. 20 cm doorsnee.

Bak de koek ca 25 minuten in een voorverwarmde oven van 140 graden. Stort de koek daarna op een rooster, trek het bakpapier eraf en laat afkoelen. Bestrooi met kaneel en poedersuiker en snij met een scherp mes in 10 punten.