'Not so sweet' muffins

Met het basisbeslag van deze niet al te zoete muffins kun je eindeloos varieren. Standaard zijn ze al lekker maar wacht dacht je van smaakvariaties als citroen, appel-kaneel of chocolade. Of vervang eens een ingredient en kijk wat er dan gebeurd. Kortom lekker expirementeren met deze makkelijk te maken tussendoortjes.

Basisbeslag (8-10 stuks)

80 gram suiker
250 gram bloem
50 gram amandelmeel
1 tl bakpoeder
1 tl baking soda
snuf zout
2 eieren
250 ml melk
120 ml zonnebloemolie
2 tl vanille extract

Variaties

  • Vervang de melk door soyamelk of amandelmelk
  • Vervang de suiker door honing

  • Vervang de bloem door havermout, volkorenmeel, boekweit of roggemeel

  • Voeg zaden en/of noten toe

  • Voeg een schep wheypoeder toe, gebruik dan wel iets minder bloem.

Bereiden

Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom, roer even door met een spatel. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten; eieren, melk, zonnebloemolie en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar. Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel.


Kies je smaak

Vervolgens kun je naar eigen smaak ingrediënten toevoegen. Verdeel het beslag in verschillende porties.

  • Citroen: voeg citroenrasp en -extract toe
  • Bosbessen: voeg verse of bevroren bosbessen en evt -extract toe
  • Chocolade: voeg cacao en evt stukjes chocolade toe
  • Appel-kaneel: voeg kleine stukjes appel en kaneel toe
  • Noten-zaden: voeg zonnebloempitten, pompoenpitten en pecan/walnoten toe

Vullen en bakken

Neem een muffinvorm en vet deze in met bakspray. Verdeel het beslag over de vorm tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. Bak de muffins in 20 minuten op 200 graden gaar en goudbruin. De muffins bewaar je in een afgesloten trommel buiten de koelkast.