Pruim & appel tartelettes

Deze taartjes kun je eigenlijk vullen met allerlei soorten fruit, zowel vers als uit blik. Net wat je makkelijk vindt. Zelf had ik nog een potje pruimen op sap staan. Het zoete van de pruimen samen met een wat zuurdere appel is een heerlijke combinatie voor deze easy taartjes. Tip! Als je nog wat korstdeeg over hebt van bijvoorbeeld de witte chocoladetaart kun je deze ideaal als bodem gebruiken.

Bereiden

Maak eerst het deeg. Doe de bloem met suiker, citroenrasp en zout in een kom en meng door elkaar. Doe de kleingesneden boter erbij en wrijf deze tussen de vingers fijn tot een kruimelig deeg.Voeg het ei en evt een paar druppels water toe en roer met een vork tot alles is opgenomen. Kneed dan snel met koele handen tot een stevig deeg. Maak een bal, dek af met folie en leg minstens 1 uur in de koelkast.

Vet een muffinvorm in met bakspray. Rol het deeg tussen twee vellen plasticfolie uit tot een dunne lap. Steek er met een geribbelde steker van 7cm in totaal 10 rondjes deeg uit. Plaats de deegrondjes in de muffinvorm en druk ligt aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg op de bodem van de deegvormpjes velletjes aluminiumfolie en vul op met bakbonen. Plaats de muffinvorm voor 15 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak intussen de vulling. Giet het vocht van de pruimen af en snijd ze in kleine stukjes. Meng de pruimen met de blokjes appel, suiker, bloem en kaneel in een kom. Zet opzij. Meng voor de topping bloem, suiker, en kruiden door elkaar. Boef de koude harde boter toe in kleine blokjes en wrijf tot kruimels.

Plaats de muffinvorm in de oven en bak in 10-14 min tot het deeg droog aanvoelt maar niet te bruin is. Vul de bakjes met de vulling en bestrooi met de topping. Bak in ca 15 minuten goudbruin en laat afkoelen op een rek.

Ingrediënten

Voor de bodem:
90 g bloem
50 g witte basterdsuiker
50 g koude boter, in blokjes
0,5 tl fijn geraspte citroenschil
0,5 ei, losgekloptsnufje zout

Voor de vulling:
150 g pruimen (pot)
1 appel, in hele kleine blokjes
1/8 cup bloem
1/8 cup suiker
0,5 tl kaneel

Voor de topping:
1 el harde boter
1/8 cup bloem
1/8 cup suiker
0,5 tl kaneel
Snufje nootmuskaat
Snufje zout