Rabarber kruimelcake
Ik heb rabarber pas recent echt leren kennen. Ik dacht bij rabarber altijd aan een draderig roze mengsel dat een beetje vreemd oogde. Maar ik ben sinds dit recept helemaal fan van deze bijzondere groente. Rabarber geeft deze cake een heerlijke bijzondere zoetzure smaak en een schitterende kleur. Doordat je zelf rabarbermoes maakt kun je zelf bepalen hoe zoet je deze maakt. Probeer maar eens!

Ingrediënten
Rabarbermoes
500 g rabarber
Sap van 1/2 citroen
1 kaneelstokje
3 el suiker
750 ml water
Cake
250 g zachte roomboter
200 g fijne kristalsuiker
250 g zelfrijzend bakmeel
5 eieren
Rasp van 1/2 citroen
Kruimeltopping
25 g harde koude roomboter, in blokjes
25 g fijne kristalsuiker
50 g bloem
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Maak eerst de rabarbermoes. Dit kan ook prima een dag van te voren. Snijd de rabarber in kleine stukjes. Doe deze samen met het citroensap, suiker, water en kaneelstokje in een pannetje en breng aan de kook. Laat ca. 8 minuten zachtjes doorkoken totdat de rabarber zacht is. Laat goed uitlekken boven een kom en vang het vocht op. Hiervan kan je heerlijke siroop maken dus gooi vooral niet weg. Laat de rabarber wat afkoelen.
Meng voor de cake de boter en suiker romig. Voeg een voor een de eieren toe en meng goed. Spatel op het laatst de bakmeel en citroenrasp er rustig door. Zo hou je de cake lekker luchtig.
Vet een springvorm in en schep het cakebeslag in de vorm. Schep de rabarbercompote erop en strijk glad.
Meng in een kom de koude boter, suiker en bloem snel met koele handen tot grove kruimels en strooi boven op de cake. Bak de cake 50 minuten in het midden van de oven gaar. Laat afkoelen op een rooster. De cake blijft het meest mals en luchtig als je 'm buiten de koelkast bewaard.