Tarte de Santiago
Mijn alltime favoriet! Deze fluweelzachte Spaanse amandeltaart heeft een hint van sinaasappel en ziet er schitterend uit in al zijn eenvoud. En is stiekem helemaal niet zo moeilijk te maken ;-)

Ingrediënten
Voor de bodem:280 g bloem
150 g witte basterdsuiker
150 g koude boter, in blokjes
1 tl fijn geraspte citroenschil
1 ei, losgeklopt
1 el koud water
snufje zout
Voor de vulling:
170 g boter, op kamertemperatuur
175 g witte basterdsuiker
3 eieren
175 g amandelmeel (of fijngehakte amandelen zonder vel)
2 tl bloem
1 el geraspte sinaasappelschil
1,5 tl amandelaroma / -essencepoedersuiker
Poedersuiker
Ook nodig:
Taartvorm 25 cm doorsnee
Bakspray
Steunvulling (droge bonen)
Bereiden
Maak eerst het deeg. Doe de bloem met suiker, citroenrasp en zout in een kom en meng door elkaar. Doe de boter erbij en wrijf deze tussen de vingers fijn tot een kruimelig deeg.Voeg het water en het ei toe en roer met een vork tot alles is opgenomen. Kneed dan snel met koele handen tot een stevig deeg. Maak een bal, dek af met folie en leg minstens 1 uur in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van 30 cm doorsnee. Het makkelijkst gaat dit tussen 2 laagjes plasticfolie. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm voor minstens 30 minuten terug in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Bedek het deeg met bakpapier of aluminiumfolie en vul de vorm met steunvulling. Bak de bodem 12 minuten in het midden van de oven. Verwijder vervolgens de bonen en de folie en bak nog 5 minuten zodat de bodem kan drogen. Laat de bodem wat afkoelen. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
Voor de vulling klop je de boter met suiker tot een egaal mengsel. Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg amandelmeel, bloem, sinaasappelrasp en amandelaroma toe en klop tot alles goed is gemengd. Schep de vulling op de afgekoelde bodem en strijk glad. Bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin van kleur is. Laat goed afkoelen en bestrooi de bovenkant met poedersuiker (evt. in de vorm van het wapen van Santiago de Compostella). Heerlijk met wat crème fraîche ernaast.
