Witte chocolade taart
Een fluweelzachte vulling met een knapperig bovenlaagje en een frisse bodem. Deze taart heeft een subtiele balans tussen het zoete van de witte chocolade en het friszure van de citroen in het deeg.

Ingrediënten
200 g bloem,
50 g witte basterdsuiker,
1 zakje vanillesuiker
75 g koude boter, in blokjes
1 citroen, schoongeboend
4 eieren
steunvulling, bv gedroogde witte bonen
400 g witte chocolade
500 g crème fraîche
50 g pure chocolade (min. 50%)
Gerei: mengkom, deegroller, vershoudfolie, springvorm (26cm), garde, hitte bestendige glazen schaaltjes, pannetje, sateprikker, spuitzakje, bakspray.
Bereiden
Zeef de bloem en een mespunt zout boven een kom. Meng de basterd- en de vanillesuiker erdoor. Voeg de boter toe en kneed met koele handen tot kruimels. Rasp de gele schil van de citroen. Voeg 1 ei en het citroenrasp toe en kneed snel tot een soepel deeg. Is het deeg te droog, voeg dan wat ijskoud water toe. Vorm er een bal van, dek af met vershoudfolie en leg minstens 30 min. in de koelkast.
Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap met een diameter van ca. 32 cm. Bekleed er de springvorm (26 cm) mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm weer minstens 30 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek de taartbodem met aluminiumfolie en strooi de bonen of linzen op de aluminiumfolie. Bak de bodem 10 min. in het midden van de oven. Neem de vorm uit de oven, verwijder de bonen en de folie en bak de bodem nog 5 min. zonder vulling. Verlaag, nadat de bodem gebakken is, de temperatuur van de oven naar 180 °C.
Hak 300 g chocolade in kleine stukjes en doe deze in een steelpan. Hang de steelpan in een iets grotere pan met bijna kokend water en laat de chocolade smelten (au bain-marie). Doe de gesmolten chocolade in een mengkom en voeg de crème fraîche toe. Roer goed door. Voeg 1 voor 1 de resterende eieren toe. Schep het mengsel in de bodem en bak de taart 25 min. in het midden van de oven. De vulling hoeft niet helemaal stevig te zijn en mag in het midden nog wat lobbig zijn. Laat afkoelen. Smelt zowel de rest van de witte chocolade als de pure choclade (apart) au bain-marie (het moet goed vloeibaar worden). Bestrijk de taart snel met een dun laagje witte chocolade. Doe de pure chocolade in een spuitzakje en maak eerst horizontale en daarna verticale strepen over de taart. Trek er vervolgens met een sateprikker voorzichtig in tegengestelde richting lijntjes door voor een mooi raster effect. Laat de taart goed afkoelen. Serveer koud.
Bewaren
Je kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar hem afgedekt in de koelkast